Ceviz Kurutma

Ceviz Kurutma: Ceviz Nasıl Kurutulur, Ceviz Kurutma Yöntemleri Nelerdir, Ceviz Meyvesini Hangi Sıcaklıkta Kurutmak Gerekir, Cevizi Kurutma İşlemi Kaç Gün Sürer, İç Ceviz Nasıl Kurutulur, Dış Ceviz Nasıl Kurutulur

Ceviz fidanlarınız büyümüyor mu? Ceviz ağaçlarınızdan istediğiniz verimi alamıyor musunuz? Ağaçlarınız yeterince sürgün yapamıyor mu?

Artık tüm bu  sorunlarınıza rekor gelişim ile çözüm buldunuz. Rekor gelişim bir gübre değildir. Doğal kayaçların belli karışım oranlarından oluşan tamamıyla organik bir toprak düzenleyicidir.

Sadece 1 kez kullanma ile toprağınızı 2 yıl boyunca yumuşak, organik maddece zengin, pH ı dengede , kireçlenme sorunu ile karşılaşmayacağınız bir toprak haline getiriyorsunuz. Rekor Gelişim ile ceviz ağaçlarınızın son derece iyi bir gelişim göstermesini, çiçek ve meyve tutumunun üst seviyede olmasını, ceviz meyvesinin kaliteli olmasını sağlarsınız.

Rekor Gelişim ile dünya standartlarında ceviz elde edebilirsiniz. Hem dekarda alacağınız verim bakımından hem de elde ettiğiniz cevizin kalitesi bakımından Rekor Gelişim size kazandırır.

Rekor Gelişim toprağınızı ideal bir tarım toprağı nasıl olması gerekiyorsa o kıvama getirir. Toprağınızın 1,5-2 metre derinliğe kadar yumuşak, tavlı bir yapıda olmasını sağlar. Ceviz fidanlarınızın çok iyi gelişmesini, iyi derecede boy atmasını, sürgün oluşturması sağlar. Verdiğiniz gübrenin toprakta tamamıyla çözünmesini sağlar . Bu sayede hem  ceviz ağaçlarınızın atılan gübrenin  tamamından faydalanmasını sağlarken hem de toprakta birikme olmayacağından dolayı toprağınızda kireçlenme ve ph yükselmesi gibi sorunlarla karşılaşmanızı önler.

Rekor gelişimi ceviz ağaçlarınıza uygularken dekara 12 kg   gelecek şekilde uygulama yaparsınız. 12 kg rekor gelişimi bir dekardaki ceviz ağacı sayısına bölersiniz ve her bir ağacınıza kök boğazından başlayarak taş iz düşümüne kadar buğday saçar gibi saçıp 2-3 parmak kadar toprağınıza karıştırırsınız.

Rekor gelişim toprakta etkisini göstermeye başladığı andan itibaren ağaçlarınızdaki ve toprağınızdaki değişime inanamayacaksınız.

Cevizi hasat ettikten sonra yapılacak işlem cevizin kurutulma safhasıdır. Cevizleri kurutma aşamasında yapılan bir yanlış vardır. O da üreticilerin cevizleri kurutma işlemini güneşte yapmasıdır. Bazı yörelerimizde güneş altında 7- 10 gün bekletilerek kurutma işlemi yapılır. Oysa bu çok sağlıklı bir yöntem değildir. Çünkü güneşte kurutulan cevizlerde kararma olur. Ayrıca güneş, cevizin içindeki yağın bozulmaya başlayıp cevizin acı olmasına neden olur.Bu da cevizlerin kalite kaybına dolayısıyla da  ekonomik değerinin düşmesine sebep olur. İşte bu yüzden cevizler gölgede kurutulmalıdır.

Dünya ceviz üretiminde söz sahibi ülkelere bakıldığında  kurutma tamamen mekanik yollarla yapılmaktadır. Eğer üreticilerimizin kurutma tesisleri varsa burada 30-35 derecede 24 saat kadar bekleterek  kurutma işlemini yapması gerekir.

Mekanik yollarla yapılan kurutma işlemlerinde ise , genellikle  ceviz meyveleri 30- 35 C‘ de 24 saat kadar  bekletilmektedir. Sıcaklığın 40  C’ nin üzerine çıkması cevizin  iç kalitesi bakımından istenmez.

Yaklaşık 5cm kalınlığında serilen cevizler günde birkaç kez karıştırılıp alt üst edilmelidir. Serilen bu cevizler günde birkaç defa karıştırılır.

Eğer hava uygun sıcaklıkta ise cevizler ortalama bir hafta içinde kuruyarak depolanacak hale gelir.

İç ceviz olarak değerlendirilmeyecek yani kabuklu ceviz olarak pazarlanacak meyveler kavlatma yani hasat  işleminden hemen sonra  kurutulmalıdırlar.

Eğer cevizler zamanında hasat edilip yeşil kabuğundan çıkarılmazsa ve yeşil kabuğundan çıkarılan kabuklu cevizler hemen havadar ve gölge yere serilip kurutulmazsa  “KÜF” meydana getirirler.  Bu küf  “Aflatoksin” denilen kanserojen bir maddedir ve bu madde insan sağlığı için çok tehlikelidir.

 Kurutma işlemi cevizin depo ömrü bakımından oldukça önemlidir. Bunun için kabuklu ve iç cevizde bulunması gereken en yüksek nem oranları standartlarla belirlenmiştir T.S.E. ‘ ne göre kurutulmuş  kabuklu cevizlerde %8, iç cevizde ise %5 nem oranı istenir.