Ceviz Ağacı Hasadı

Ceviz Ağacı Hasadı: Ceviz Hasadı Ne Zaman Yapılır, Ceviz Hasadı Nasıl Yapılır, Ceviz Nasıl Toplanır, Cevizi Hangi Yöntemle Toplamalıyız, Ceviz Hasadında Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir

Ceviz ağaçlarınız güzel filiz vermiyor mu? Ceviz meyvesinde kalite düşüklüğü mü yaşıyorsunuz? Ağacınız kurumaya mı başladı?

Artık tüm bu  sorunlarınıza rekor gelişim ile çözüm buldunuz. Rekor gelişim bir gübre değildir. Doğal kayaçların belli karışım oranlarından oluşan tamamıyla organik bir toprak düzenleyicidir.

Sadece 1 kez kullanma ile toprağınızı 2 yıl boyunca yumuşak, organik maddece zengin, pH ı dengede , kireçlenme sorunu ile karşılaşmayacağınız bir toprak haline getiriyorsunuz. Rekor Gelişim ile ceviz ağaçlarınızın son derece iyi bir gelişim göstermesini, çiçek ve meyve tutumunun üst seviyede olmasını, ceviz meyvesinin kaliteli olmasını sağlarsınız.

Rekor Gelişim toprağınızı ideal bir tarım toprağı nasıl olması gerekiyorsa o kıvama getirir. Toprağınızın 1,5-2 metre derinliğe kadar yumuşak, tavlı bir yapıda olmasını sağlar. Ceviz fidanlarınızın çok iyi gelişmesini, iyi derecede boy atmasını, sürgün oluşturması sağlar. Verdiğiniz gübrenin toprakta tamamıyla çözünmesini sağlar . Bu sayede hem  ceviz ağaçlarınızın atılan gübrenin  tamamından faydalanmasını sağlarken hem de toprakta birikme olmayacağından dolayı toprağınızda kireçlenme ve ph yükselmesi gibi sorunlarla karşılaşmanızı önler.

Rekor gelişimi ceviz ağaçlarınıza uygularken dekara 12 kg   gelecek şekilde uygulama yaparsınız. 12 kg rekor gelişimi bir dekardaki ceviz ağacı sayısına bölersiniz ve her bir ağacınıza kök boğazından başlayarak taş iz düşümüne kadar buğday saçar gibi saçıp 2-3 parmak kadar toprağınıza karıştırırsınız.

Rekor gelişim toprakta etkisini göstermeye başladığı andan itibaren ağaçlarınızdaki ve toprağınızdaki değişime inanamayacaksınız.

Ceviz hasadı; cevizin çeşidine göre değişir.Ancak ortalama olarak eylül ayı birçok  ceviz çeşidinin  hasat edildiği dönemdir.Pratik olarak hasat zamanı yeşil kabuğun 1/3 ünün çatlamaya başladığı dönemdir.

Hasadın iç ceviz olgunluğa eriştiği  zamanda  yapılması, bu dönemde iç cevizin açık renkli olması nedeniyle iç cevizin ticari değerini arttıracaktır.

Ceviz yetiştiriciliği yapılan bölgenin iklim koşulları ceviz hasatı zamanı üzerinde oldukça rol oynar. Serin iklimli yörelerde, iç cevizin olgunlaşma zamanı ile yeşil kabuğun olgunlaşma zamanı, genellikle aynı döneme rastlar. Ama sıcak bölgelerde iç ceviz yeşil kabuktan 2-3 hafta önce olgunlaşmaktadır.

Yüksek nem veya yağmur, cevizin yeşil kabuğunun açılmasını hızlandırır. Ceviz yetiştiriciliği yapılan yörelerde, iç cevizin ve yeşil kabuğun olgunlaşma zamanı  arasında geçen gün süresi mutlaka belirlenmelidir.

Erken hasadın, iç ceviz ağırlığındaki kayıplara neden olduğunu da  belirtelim.

Ceviz hasadı fazla geciktirilmemelidir. Çünkü hasadı gecikmiş ceviz fidanlarına ait meyvelerin iç rengi giderek koyulaşır ve kalitesi azalır.

Hasat sırasında  ceviz ağacına sarsıcı makineler ile müdahale edildiğinde ceviz meyveleri kolayca düşer.

Ceviz hasadı elle veya mekanik sarsıcılar  yardımıyla yapılır.

Hasat işi genellikle birkaç defada yapılır. Elle (sırıkla çırparak) yapılan hasatta bir sonraki yılın ürününü oluşturacak ceviz sürgünleri zarar göreceği için bu yöntem pek tercih edilmemelidir.

Mekanik sarsıcılar kullanılarak hem iş gücünden tasarruf sağlanmış olur, hem de ceviz fidanları zarar görmez. Böylece düzenli ürün alınabilecektir.her yıl ceviz ağacından düzenli ceviz meyvesi alınır.

Meyvelerin daldan kolay ayrılması, hasadın kolay yapılması amacıyla hasattan birkaç gün önce ceviz bahçesinin sulanmasında fayda vardır.

Ceviz meyvelerin sergiler üzerine dökülmelidir.Hasat edilen cevizler çok kısa süre içerisinde toplanıp yeşil kabuktan ayrılmalıdır.Çünkü  hasat edilen cevizler bahçede veya toplama yerinde özellikle sıcak havada ve güneşte yeşil kabuktan ayrılmadan beklerse iç renginde ve kalitede düşmeler görülecektir.

 Yeşil kabuktan ayrılan ceviz meyveleri yıkanıp kurutulmaya alınmalıdır.