Ceviz Ağacı Gübreleme

Ceviz Ağacı Gübreleme:Ceviz Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Yapılır, Ceviz Gübrelemesi Hangi Aylarda Yapılır, Ceviz Hangi Bitki Besin Elementlerine Daha Çok İhtiyaç Duyar, Cevizin Daha İyi Gelişmesi İçin Gerekli Olan Elementler Nelerdir, Ceviz Gübrelemesi Ne Zaman Yapılır, Cevize Ne Kadar Gübre Atılır

Ceviz fidanlarınız büyümüyor mu? Ceviz ağaçlarınızdan istediğiniz verimi alamıyor musunuz? Ağaçlarınız yeterince sürgün yapamıyor mu?

Artık tüm bu  sorunlarınıza rekor gelişim ile çözüm buldunuz. Rekor gelişim bir gübre değildir. Doğal kayaçların belli karışım oranlarından oluşan tamamıyla organik bir toprak düzenleyicidir.

Sadece 1 kez kullanma ile toprağınızı 2 yıl boyunca yumuşak, organik maddece zengin, pH ı dengede , kireçlenme sorunu ile karşılaşmayacağınız bir toprak haline getiriyorsunuz. Rekor Gelişim ile ceviz ağaçlarınızın son derece iyi bir gelişim göstermesini, çiçek ve meyve tutumunun üst seviyede olmasını, ceviz meyvesinin kaliteli olmasını sağlarsınız.

Rekor gelişim toprakta etkisini göstermeye başladığı andan itibaren ağaçlarınızdaki ve toprağınızdaki değişime inanamayacaksınız.

Yeni dikilen ceviz bahçelerinde hem meyve gözü yaptırma açısından hem de tacı geliştirme açısından dengeli bir gübreleme yapmanın önemi oldukça fazladır.Eğer düzenli ve dengeli bir gübreleme yapılmazsa ayrım periyodu zamanında ceviz fidanının gelişimi ve meyve dökümünde ciddi sorunlar yaşanır. Peki ‘Ayrım periyodu’ nedir.? Ceviz ağaçları baharda uyandıktan sonra  haziran,temmuz ve ağustos aylarında  gelişimine devam eder.Ayrıca  bir sonraki sene için ne yapacağına karar verir.Yani  oluşan gözler ,meyve gözü mü, yaprak mı, dal mı olacak diye düşünür .İşte bu noktada ceviz  üreticisinin  yapması gereken şey, fosforla,borla,çinkoyla,organik gübrelerle,potasyumla toprağı desteklemektir.

Ceviz ağaçlarına gübreleme yapmadan önce mutlaka toprak analizi yaptırmak gerekir. Toprakta eksik olan hangi element varsa sadece o elementi vermek en doğru gübreleme şeklidir. Yapılacak toprak analizlerinin sonuçlarına göre toprakta eksik olan bitki besin maddeleri belirli bir program içinde toprağa verilmelidir.  Gereksiz gübreleme hem toprağı yorar hem de üretici için boşuna yapılmış bir masraf olur.

Sadece toprak analizi yaptırmak bize ceviz ağacının ihtiyacını anlamada her zaman yeterli bilgiyi vermeyebilir. Toprak analizi sonucunda ceviz fidanlarımız için gerekli olan bitki besin elementlerinin toprakta var olduğunu görebiliriz. Fakat eğer toprak çalışmıyorsa, toprak yapısında bir bozukluk varsa cevizin ihtiyacı olan besinler topraktan bitkiye geçmiyor olabilir. Bu yüzden yaprak analizini de yaptırmak gereklidir.

Ceviz, toprakta çok aşırı bir sorun yoksa   gübreleme bakımından çok duyarlı bir bitki değildir. Bununla birlikte, yapısından dolayı, en önemli bitki besin maddesi gereksinimi azottur. Ceviz fidanlarının ilk yıl kök gelişimini güçlendirmek için dikim esnasında dikim çukuruna fosforlu,potasyumlu gübre ve yanmış ahır gübresi atılır. Dikimden önce azotlu gübreleme yapılmaz.

Ceviz ağaçlarının gübrelenmesinde özellikle azotlu gübrelemeye çok dikkat edilmesi gerekir. Azotlu gübre toprağa tek seferde verilmemelidir özelliklede yazın. Bunun yerine 5-6 kalemde vermek daha doğru bir uygulama olur.Çünkü azot toprakta yıkanır  ve kilometrelerce  aşağı doğru iner. Bu yüzden azotu sık ve azar azar vermek gerekir, örneğin 10 günde bir yapılan azot gübrelemesi ceviz fidanlarının gelişimi açısından daha sağlıklı olur.

Ceviz ağacı uyanmadan önce azotlu gübreyi atmak gerekir. Ceviz, uyandığında azotu yanında bulmalıdır. Azot elementi  bir şekilde büyütücü etki yapar.Yani ceviz fidanımız için bir nevi  dopingdir. Verilen ilk azot gübresi elle atılabilir. Daha sonraki takviyeler  damlama sulama sistemi kurulduktan sonra  bu sistemden verilebilir.

Ceviz ağacı yaprağını dökeceği dönemde çinko uygulaması yapılması gerekir.

Yaprağını döktüğü zaman fosfor verilmelidir. Fosfor elementi toprakta çok az hareket eden bir bitki besin elementidir. Bu yüzden toprağa fosfor takviyesi yapıldığında iyi bir şekilde çapalama yapmak gerekir.