Ceviz Ağacı Sulama

Ceviz Ağacı Sulama: Ceviz Ağacı Nasıl Sulanır, Ceviz Ağacı Ne Zaman Sulanır, Ceviz Ağacının Su İsteği Ne Kadardır, Ceviz Ağacı Kaç Kere Sulanır,  Ceviz Fidanlarını Sulama Sıklığı Ne olmalıdır, Ceviz Bahçeleri İçin Sulama Sistemleri Nelerdir

Ceviz ağaçlarınız güzel filiz vermiyor mu? Ceviz meyvesinde kalite düşüklüğü mü yaşıyorsunuz? Ağacınız kurumaya mı başladı?

Artık tüm bu  sorunlarınıza rekor gelişim ile çözüm buldunuz. Rekor gelişim bir gübre değildir. Doğal kayaçların belli karışım oranlarından oluşan tamamıyla organik bir toprak düzenleyicidir.

Rekor Gelişim toprağınızı ideal bir tarım toprağı nasıl olması gerekiyorsa o kıvama getirir. Toprağınızın 1,5-2 metre derinliğe kadar yumuşak, tavlı bir yapıda olmasını sağlar. Toprağınızın nemi uzun süre muhafaza etmesini sağlar.

 Ceviz fidanlarınızın çok iyi gelişmesini, iyi derecede boy atmasını, sürgün oluşturması sağlar. Verdiğiniz gübrenin toprakta tamamıyla çözünmesini sağlar . Bu sayede hem  ceviz ağaçlarınızın atılan gübrenin  tamamından faydalanmasını sağlarken hem de toprakta birikme olmayacağından dolayı toprağınızda kireçlenme ve ph yükselmesi gibi sorunlarla karşılaşmanızı önler.

Rekor gelişimi ceviz ağaçlarınıza uygularken dekara 12 kg   gelecek şekilde uygulama yaparsınız. 12 kg rekor gelişimi bir dekardaki ceviz ağacı sayısına bölersiniz ve her bir ağacınıza kök boğazından başlayarak taş iz düşümüne kadar buğday saçar gibi saçıp 2-3 parmak kadar toprağınıza karıştırırsınız.

Rekor gelişim toprakta etkisini göstermeye başladığı andan itibaren ağaçlarınızdaki ve toprağınızdaki değişime inanamayacaksınız.

Ceviz ağaçları iri yapılı ve yaygın dallanma gösterdikleri için geniş bir yaprak yüzeyine sahip olan ağaçlardır.  Bu nedenle terleme ile su kaybı fazla olan ceviz ağaçlarında yeterli suyun sağlanması son derece önemlidir.

Özellikle ilkbahar döneminde ceviz ağaçlarının sulanması son derece önem kazanmaktadır. Çünkü  ilkbahar , ağaçların gelişmeye başladığı, meyvelerin büyüdüğü ve içini doldurduğu dönemdir.  Cevizin  içini doldurma zamanında mutlaka su verilmesi gerekli olup su verilmediği takdirde meyvenin kalitesi düşer.Fakat ceviz çeşitlerine göre bitkinin su ihtiyacının değiştiğini de belirtmeden geçmeyelim.

Çoğu bölgemizde sulama devresi Haziran-Ekim ayları arasındadır. Kuraklığın şiddetli olduğu yıllarda veya yıllık yağışın düşük olduğu bölgelerde sulamaya erken ilk baharda başlanır ve  geç sonbahara kadar devam edilebilir. Kimi zaman kış sulamaları bile gerekebilir.

Hızlı sürgün gelişmesinin ve meyve büyümesinin olduğu Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında suya olan ihtiyaç çok fazladır ve yıllık su tüketiminin yarısı bu aylarda gerçekleşir. Özelikle sonbahar ilk donlarının etkili olduğu bölgeler de vejetasyon süreci (fidanın dikilip meyve verdiği zamana kadar geçen dönem) sürgün gelişimi devam edeceğinden su verilmesi ağustos sonu itibari ile mutlaka kesilmelidir. Eğer su kesilmezse,gövde de aşırı su birikeceğinden dona maruz kalır.Bu da sürgünlerin ucunda kurumalar yapacağından hem ağacın gelişimi durur hem de meyve oranı düşer.

Cevizlerde meyve büyümesi çiçeklenmeden hemen sonraki 5-6  haftalık sürede gerçekleşir. Bu nedenle gelişme mevsiminin erken dönemlerinde meydana gelecek olan su eksikliği,büyük ölçüde küçük meyve oluşumuna sebep olur. Yaz ortası ve yaz sonu yapılacak olan sulama , meyve kabuğunu sertleştirir, ceviz iriliğini arttırmaz ve dolayısıyla meyve verimi düşer. Meyve iriliğini aldıktan sonra yapılacak sulama ceviz içinin gelişmesine ve sert kabuğu doldurmasını sağlar. Bu nedenle ,diğer birçok meyve türünden farklı olarak cevizlerde bütün gelişme mevsimi boyunca(çiçeklenmeden meyve hasadına kadar)sulama son derece önemlidir. Çünkü çiçeklenmeden sonraki ilk 5-6 haftalık sulama cevizin iriliğini sağlayacak , hasada kadar olan sulama ise ceviz içinin gelişmesine ve kabuğun içini doldurmasına yardımcı olacaktır.

Ceviz hasadının  hemen sonrasında   eğer  yağış yoksa su verilmelidir. Fakat verilecek su  miktarına  çok dikkat edilmelidir .Çok fazla su verilirse ağaç uykuya yatar ve don olayı görülür.  Ceviz meyvesi kurak bir yaz sonunda dalından zor kopacağından dolayı mutlaka hasattan öncede de su verilmesi gerekir.

Ceviz ağacının sulanmasında dikkat edilecek en önemli noktalardan biri de suyun etkili kök düzeyine ulaşmasının sağlanmasıdır.  Burada da toprak yapısı önem kazanmaktadır. Suyun derinde bulunan köklere kadar inebilmesi için toprağın yeterince yumuşak, geçirgen olması gerekir. Sert yapılı topraklarda  ceviz ağacının kökleri hem rahat saçak atamaz hem de su istenilen seviyeye inemez. Bu da ceviz ağacının gelişiminin yavaşlamasına zamanla da kurumasına sebep olur.

Ceviz fidanları ihtiyacı olan suyun bir kısmını yağışlarla temin eder. Kalan kısmının ise sulamayla karşılanması gerekir. Sulama şekli olarak karık sulama, salma, damla ve alttan yağmurlama sulama sistemlerinden birisi tercih edilebilir. Basınçlı sulama olarak bilinen Yağmurlama ve Damlama usulü sulamalar  elbet en doğru sulama uygulamalarıdır. Yağmurlama sulamada,damla sulamaya oranla daha fazla su harcanması ve sulamadan sonra ceviz bahçesinde  bir kaymak tabakasının oluşması bu sulama şeklinin sakıncalı tarafıdır. Yağmurlama sulamanın diğer sakıncalı tarafı ise;kuruluş masraflarının damla sulamaya oranla maliyetli oluşudur.

İlk baharın geç gelen soğuklarında yağmurlama sulama ile ısının belli miktar yükseltilmesi ise bu sulama usulünün damlama sulamaya göre üstün olan tarafıdır. Hem damlama hem yağmurlama sulama usulünde , kimyasal gübrelerin ve bazı toprak altı hastalıklarına karşı kullanılan ilaçların sulama suyuyla ceviz ağaçlarına ağaçlara verilebilmesi, bu iki usulün geleneksel sulama usullerine göre avantajlı tarafıdır.

Salma sulama yöntemi ise eskiden çok kullanılan ilkel bir yöntemdir.Salma sulama ile ceviz bahçesi sulandığında , suyun belli bölgelerde birikme ya da yüksek yerlere iletilememe sorunları ile karşılaşılır.

Bütün ceviz  bahçesini kaplayacak şekilde yapılan sulama,eğer arazi meyilli ise üst kısımlardaki verimli toprağın aşağı kısımlara doğru taşınmasına neden olacaktır. Buda hiç hesapta olmadığı halde üst kısımdaki ceviz ağacının köklerinin açılmasına, alt kısımdaki ceviz  ağaçlarının köklerinin dolmasına , kök boğazının toprak altında kalmasına neden olacaktır. Salma sulama usulünün bir başka sakıncası ise; sulama sırasındaki buharlaşma nedeniyle  ceviz fidanının ya da ağacının çok fazla su kaybına neden olmasıdır. Buda sulama masrafını önemli ölçüde arttırır.

Diğer bir sakıncası ve en önemlisi; tabandaki tuzlanmayı yüzeye çıkarmış olmasıdır. Sonuç olarak ceviz yetiştiriciliği yapılan arazinin çoraklaşmasına neden olur. Salma sulamadan sonra belli süre tarlaya girilmeyecek oluşu , toprak yüzeyinde kaymak tabakasının oluşu , bahçenin bütün yüzeyinde yabancı otların belirmesi buna bağlı olarak yabancı ot mücadelesinin giderlerinin artacak oluşu, hastalıklı bir ceviz  ağacındaki  hastalığın diğer ceviz ağaçlarına  bulaşması gibi sonuçlarda bu sulama usulünün akla gelen diğer sakıncalarıdır. Zaten artık günümüzde tercih edilmeyen bir yöntemdir.

Cevizlerin sulanmasında kimyasal atıklar vb zararlı etmenlerle kirlenmemiş olan her türlü su kullanılabilir. Yani sulamada suyun kalitesine de dikkat etmemiz gerekir.

Araştırmalara göre ceviz ağaçlarının yıl boyunca su ihtiyacı 750-1500 mm civarındadır.