Oğuzlar Çeşidi Ceviz:
Oğuzlar Ceviz Fidanı Nerede Yetişir, Oğuzlar Cevizi Özellikleri Nelerdir, Oğuzlar Cevizi İklim İstekleri Nelerdir, Oğuzlar Hangi Ceviz Çeşidinin Tozlayıcısı Olarak Dikilir, Oğuzlar Cevizinin Verimi Nasıldır
Rekor Gelişim ile ceviz yetiştiriciliğinde karşınıza çıkacak her türlü soruna çözüm bulabilirsiniz. Ceviz ağacı kazık köklü bir ağaç çeşididir. İlk yıllarda fidanınızın kökleri henüz çok derine inmediği için gelişiminin iyi olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat kökler derine gitmek istedikçe ve kendisine yer bulamadıkça ,derine inmekte zorlandıkça rahat saçak atamayacak ve istediği şekilde beslenemeyecek. Dolayısı ile zamanla gelişim yavaşlayacak ve ceviz ağacınız kurumaya doğru yola çıkmış olacak. Rekor Gelişim toprağınızın 2 yıl boyunca 1,5-2 m derine kadar yumuşak tavlı olmasını sağlar. Ceviz ağacınızın kök gelişiminin en iyi şekilde olmasını buna bağlı olarak da ağacın istenilen büyüklükte olmasını sağlar.
Oğuzlar cevizi yerli bir ceviz çeşididir. Bu ceviz çeşidinin Çorum ilinin Oğuzlar ilçesine ait olduğu bölgede bulunan 200 yaş ve üzerindeki ağaçların varlığı ile kanıtlanmıştır.
Oğuzlar ceviz çeşidinin, Oğuzlar İlçesine ait olduğu, 200 yaş ve daha üstü ağaçların ilçede varlığı ile kanıtlanmıştır.
Oğuzlar ceviz çeşidinin diğer ceviz çeşitlerinden en önemli farkı yan dallarda meyve vermesi yani verimli bir çeşit olmasıdır. Oğuzlar çeşidine ait meyve fidanları 2. yaştan itibaren meyve vermeye başlar. Oğuzlar ceviz tipini diğer ceviz tiplerinden ayıran bir başka önemli özellik de, meyvesinin dolgun olması, meyvenin kabuktan bütün olarak çıkması ve beyaz renkli iç oranının % 100 olmasıdır.
Üstelik Oğuzlar cevizi adi depo koşullarında saklanmasına rağmen bir yıl boyunca rahatlıkla acımadan kalitesini muhafaza edebilir .
650 metre rakımlı Oğuzlar ilçe merkezi ile 1200 metre rakımlı Çorum ilimizin yaylalarında rahatlıkla yetişmektedir.
Taban suyu seviyesi yüksek olmayan, fazla killi olmayan, süzek, çakıllı, taşlı ve orta verimli topraklara çok iyi adapte olabilir. Açık, güneşli, bol ışık alan alanlarda iyi yetişir. Dikildiği yıl sulamaya dikkat edilirse ileriki yıllarda çok fazla suya ihtiyaç duymazlar. Hastalıklara dayanıklılığı iyidir. Peryodisite olayı hiç görülmez.
Meyveye yatma çok erkendir.Randımanı %55 ‘den fazladır. Kabuğu ince, kolayca kırılabilir, içi tam dolu, bütün olarak çıkma özelliği yüksek, açık beyaz renkli ve tadı çok güzeldir. Acılık ve burukluk yoktur. Meyve içi ve dış kabuk pürüzsüzdür. İyi bakım ve çevre şartlarında çok iyi gelişme gösterir.