Ceviz Fidanı – Ceviz Ağacı Yaprak Analizi

Ceviz Fidanı – Ceviz Ağacı Yaprak Analizi: Ceviz Bahçesinde Yaprak Analizi Ne Zaman Yapılır, Yaprak Analizi Nasıl Yapılır, Cevizde Yaprak Analizinin Önemi Nedir, Ceviz Fidanında Yaprak Analizini Kimler Yapar, Yaprak Analizi Sınır Değerleri Ne Olmalıdır

Rekor gelişim ile  toprağınıza verdiğiniz gübrenin tamamen çözünmesini ve bitkinizin toprakta bulunan bitki besin elementlerini sağlıklı bir şekilde almasını sağlarsınız. Ağacınız ihtiyacı olan besinleri çok rahat bir şekilde alabildiği için   yapraklar  kalın, koyu yeşil, parlak ve canlı olur.

Yetiştireceğiniz ceviz çeşidi ne olursa olsun Rekor Gelişim Toprak Düzenleyici ile ceviz fidanlarınızın daha sağlıklı daha hızlı gelişmesini sağlarsınız.Ceviz fidanlarınızın iyi bir gelişim göstermesini istiyorsanız,  gelişim yavaşlığı, kuruma, meyve alamama gibi sorunlarla karşılaşmak istemiyorsanız Rekor Gelişim kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Yaprak analizi sonucu ; toprağın genel özelliklerini bilmemiz,  ceviz ağacımızın beslenme durumunu anlamamız açısından bize bilgi verir. Böylece tarımsal üretim yaptığımız toprağın verimlilik durumunu, uyguladığımız gübre programının uygun olup olmadığını ya da verilen gübrenin ceviz fidanları tarafından ne derecede alınıp alınmadığı   hakkında fikir sahibi oluruz.

Aslında  sap, gövde, dal , sürgün gibi  bitkinin bir çok aksamından örnek alınıp analiz yapılabilir. Fakat bunların içinde en uygun olanı yaprak analizidir çünkü yaprak ; bitki besin maddesi eksikliklerini en iyi gösteren organdır. Yine de gübre uygulaması için tek başına yaprak analizinin yeterli olmadığını da söyleyelim. Doğru gübreleme için; yaprak analizinin yanında toprak analizinin de yapılması mutlaka gereklidir.

Yaprak Örneği Alınırken Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?

Bahçedeki ağaçların en az %20 sinden örnek alınır. Yetiştiricilik yaptığımız arazi, toprak özellikleri bakımından farklılıklar gösteriyorsa  her bir kısımdan ayrı ayrı örnek alınması gerekir. Yanmış, kurumuş, herhangi bir böcek tarafından yenmiş yapraklar  örnek olarak alınmaz. Ayrıca yapraklar , her bir yaş grubu için  ayrı ayrı alınmalıdır .  Örnek olarak alınacak yaprak, ortalama yapraklanma koşullarına sahip olmalıdır,yaprakların boyu abartılı derecede büyük ya da küçük olmamalıdır.

Yaprak Örnekleri Ne Zaman Ve Nasıl Alınır ?

En uygun örnek alma zamanı tam çiçeklenmeden yaklaşık 8-12 hafta sonradır. Bu zaman ; Temmuz sonu ile Ağustos dönemine denk gelir. Bahçede dolaşılarak örnek alınacak ağaçlar belirlenir.

Yapraklar ağacın güneş gören dallarından , aynı yıl içerisinde süren sürgünlerin orta kısmında gelişmesini tamamlamış yapraklardan , sapları ile birlikte koparılır.Her ağaçtan 4-8 yaprak alınması yeterlidir.  Büyük yapraklı bitkilerden koparılacak yaprak sayısı toplamda  yaklaşık olarak 50 iken  küçük yapraklı bitkilerden 100 civarında yaprak koparmamız yeterlidir.

Ceviz ağaçları için özellikle konuşursak , ceviz de yaprak analizi çiçeklenmeden 6-8 hafta sonra, olgunlaşmış sürgünlerden bileşik yaprağın ortasındaki yaprakçık çifti alınır. Ağacın dört yönünden olmak üzere 20-25 ağaçtan  toplamda 30-35 adet yaprak  örneği alınmalıdır.

Toplanan bu yapraklar temiz bir naylon ya da bez torbaya konur. En kısa zamanda bir buz çantası içinde laboratuvara ulaştırılır.  İçerisine konulacak bilgi formunda; örneğin alındığı yer, örneğin alındığı arazinin büyüklüğü , ağacın yaşı, sulama şekli, daha önce verilen gübre miktarı ve cinsi , örnek alınan bahçedeki bitkilerin yapraklarında gözlemlenen anormal belirtiler  yazılır.

Yaprak  Analizi Yapılan İller: Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde,  Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce