Ceviz Ağacı İklim İsteği, Ceviz Ağacı Hangi İklimi Sever

Ceviz Ağacı İklim İsteği, Ceviz Ağacı Hangi İklimi Sever : Ceviz Fidanı Hangi Sıcaklıklarda Yetiştirilir, Ceviz Ağacı Kaç Rakımda Yetişir, Ceviz Nasıl Toprağı Sever, Karasal İklimde Yetiştirilecek Ceviz Çeşitleri Nelerdir, Akdeniz İkliminde Hangi Ceviz Çeşitleri Yetiştirilir.

Ceviz ağacı  aslında değişik iklim ve toprak koşullarına uyum sağlayabilen bir bitkidir. Burada önemli olan nokta hangi ceviz  çeşidi hangi iklim koşullarını sever? Bu sorunun cevabını bilmeliyiz.  İklim koşullarına göre en uygun ceviz seçilmiş olsa da bazen şartlar istediğimiz gibi gelişmez. Havanın beklenenden daha soğuk olması, bu soğukların uzun sürmesi , ağaçların sürgün oluşumu  ve çiçeklenme dönemine denk geldiğinde kalite ve verim kaybına, ağacın gelişiminin yavaşlamasına sebep olur. Rekor Gelişim toprağınızı 1,5 m derinliğine kadar tavlandırır.  Toprak içerisindeki hava boşlukları sıcak ve soğuk havaya karşı izolasyon görevi görür. Toprak aşısı ısınmaz ya da soğumaz. Topraktaki canlı yaşam devam edebilir düzeyde kalır. Rekor Gelişim ile bitki olumsuz hava kova koşullarına karşı son derece dirençli olur.

Ceviz yetiştiriciliği için en uygun sıcaklıklar  -25 C ile 38 C arasındadır.  Sıcaklık değeri yaklaşık olarak -25 C altına düştüğü zaman cevizler ölüm riski ile karşı karşıya  kalırlar. Yüksek sıcaklığa  maruz kaldıklarında ise  yeşil kabukta, yapraklarda yanmalar ve meyvelerde büzülmeler olur.  Bu da cevizin kalitesini dolayısıyla da  piyasa değerini düşürür.

Genç ceviz fidanlarının uç sürgünleri henüz  yeterince olgunlaşmamış ise -10 C – -12 C de zarar görür.  İlkbahar geç donları ceviz yetiştiriciliğini sınırlayan bir faktördür. Geç ilkbahar donları,  tomurcukların kabarma döneminde  daha fazla zarar yapar.   Tomurcuklar kapalı olduğu dönemde -3°C ‘ ye, tam çiçeklenme döneminde -1°C’ye kadar dayanabilir.  Çiçek döneminde soğuktan zarar görme daha sık görülür.

İlkbahar geç donlarının yanında  sonbahar erken don zararları da ceviz yetiştiriciliğini sınırlayan faktörlerdendir.Bazı ceviz çeşitleri geç yapraklanır , vejetasyon süresi kısa olduğu için,  henüz olgunlaşmamış  sürgünler  erken sonbahar donlarından zarar görür. Kuvvetli ceviz ağaçları ise  dinlenme dönemine geç girerler. Bu yüzden kışın aşırı soğuklardan etkilenebilirler.

Ceviz ağaçları rüzgar ile  tozlanır. Bu yüzden ceviz yetiştiriciliği yapılacak olan arazinin yeterli derecede rüzgar alıp  almadığı bilinmelidir. Genel bir ifade ile ceviz yetiştiriciliği için en uygun  rakım 800- 1200 m civarıdır. Fakat bazı ceviz çeşitlerinin 1800 m  gibi rakımlarda da yetiştiği bilinmektedir.

Ceviz yetiştiriciliği açısından yıllık toplam minimum  500 mm yağış yeterlidir.  Ceviz fidanlarının, meyvelerinin sağlıklı ve kaliteli bir şekilde  gelişebilmeleri için toprağın her daim nemli olması gerekir özellikle de  yazın toprakta yeterli derecede su bulunmalıdır.

Çiçeklenme döneminde  şiddetli yağan yağmur  ve sert  rüzgar özellikle de  tozlanma ile döllenme bakımından olumsuz bir durum ortaya çıkarabilir. Bunun sonucunda meyve oluşumu az olur ve sonuç itibari ile düşük  bir verim elde edilir.

Cevizler kış ve ilkbahar aylarında soğuklama gereksinimini karşılayacak kadar soğuk; ilkbahar ve yaz aylarında normal büyüme ve olgunlaşmayı sağlayacak ölçüde sıcak  (25- 350C)  isterler. 400C den yüksek yaz sıcaklıkları ceviz yeşil kabuğunda yanmalara ve ceviz içinde büzüşmelere yol açabilmektedir.

Ceviz çeşitlerinin soğuklama gereksinimi +7.20C nin altında 500- 2000 saat arasında değişir. Düzenli bir ürün için cevizlerde soğuklama gereksiniminin karşılanması gerekmektedir.