Ceviz Bahçesi – Tarlası Toprak Analizi

Ceviz Bahçesi – Tarlası Toprak Analizi: Ceviz Bahçesi İçin Toprak Analizi Nasıl Yapılır, Toprak Analizinin Önemi Nedir, Ceviz Arazisi İçin Toprak Analizi Sonuçları Nasıl Değerlendirilir, Ceviz Bahçesi Toprak Analizi Kim Yapar

Bitkilerin hayatlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için bağlı bulundukları toprakta   yeterli derecede besin elementleri  bulunmalıdır. Fakat bitkinin ihtiyacı olan bu elementler her zaman toprakta yeterli miktarda bulunmayabilir. Özellikle de entansif tarım yapılan araziler  bazı minerealler bakımından zamanla fakirleşir.

Üretim yapılacak tarım arazisinde  ürün veriminin tam olarak  alınabilmesi için topraktaki bitki  besin elementlerinin    miktarlarının bilinmesi gerekir. Bunu bilmemiz  topraktaki bitki besin elementleri arasındaki dengeyi kurabilmemiz  ve de bol , kaliteli ürün alabilmemiz açısından önemlidir. Aksi takdirde  bitkilerde verim düşüklüğü ve beslenme bozuklukları gözlenir.  Aynı zamanda dengeli beslenmeyen bitki hastalık ve zararlılara karşı  daha dayanıksız konuma düşer.

Toprak analizi sonucunda doğru gübreleme yapılmasının bir diğer  avantajı da ekonomik açıdan  sağlıklı bir harcama yapılmasıdır. Çünkü bu şekilde ;  toprağa, sadece topraktaki  eksik olan elementler verilerek  toprak gereksiz yere yorulmamış olur.

Doğru gübreleme yapmak da tek başına yeterli değildir. Nitekim fayda görebilmek için  verilen gübrenin toprakta tam anlamı ile çözünmesi gerekir. Bitki besin elementleri bitki tarafından alınamadıkça istenilen fayda gözlemlenemez.  Rekor Gelişim ile toprağınızda gübrenin yüzde yüz olarak çözünmesini sağlarsınız. Bitkinin kök gelişimini sağlıklı bir şekilde hızlandırdığı  ve  toprağı çalışır vaziyete getirdiği için toprak analizi sonucunda ortaya çıkan kireçlenme, tuzluluk gibi sıkıntıları Rekor Gelişim ile yok edebilirsiniz.

Ceviz yetiştiriciliğinde toprak pH’sının 6-7.0 arasında olması, su tutma kapasitesinin %45-55 arasında olması istenir. Yapılan toprak analizi sonucunda bu değerler olması gerekenden farklı çıktığı takdirde  Rekor Gelişim kullanarak değerleri istenilen seviyeye çekebilirsiniz.

TOPRAK ÖRNEĞİ NASIL ALINIR?

Toprak örneğinin alınması iklim şartları ile yakından ilgilidir. Eğer nem ve sıcaklık koşulları uygun ise yıl boyunca herhangi bir zamanda topraktan numune alınabilir.

Toprak örneğinin alınmasındaki en önemli mesele alınan toprak örneğinin üretim yapılacak tarım arazisini tam anlamı ile temsil etmesidir .Nitekim toprak yapısı  aynı tarla içerisinde değişik özellikler  gösterebilir. Bunun sebebi toprağın meyilli olması ,rengi, derinliği ,jeolojik yapısı, toprak tekstürü veya işleniş yapısı olabilir.

Yapılan analiz,  tarım arazisinin  durumunu tam olarak yansıtmadığında  üreticinin bu sonuca göre yaptığı  uygulamalar da  yanlış olacaktır. Bu da üretici için para ve zaman kaybıdır.

https://www.youtube.com/watch?v=tGRFMiSZ_3A&list=PLL76XxqX3ZwQYIiZ3Ud3RSra3Iz5OBBXc

Toprak örneği alınmadan önce eğer arazi çok büyük ve de farklılıklar gösteriyor ise  arazinin bir krokisi çizilir.  Ve de çizilen bu krokide farklılıklar belirtilir. Her farklı bölgeden farklı örnekler alınır.

Çizilen bu kroki üzerinde; Organik maddece daha zengin alanlar, kıraç alanlar, toprak tekstürü farklı alanlar, gübre verilen alanlar, renk farklılığı gösteren alanlar, tuzluluk görülen yerler, farklı meyildeki alanlar, çukur kısımlar işaretlenir.

Bütün bu kısımlar için ayrı ayrı toprak analizi yapılmalıdır.

Toprak örnekleri tarımsal üretim yapılacak arazi üzerinde Z şeklinde dolaşılarak;

  • Meyve bahçelerinde ağaçların taç iz düşümlerinden 0–30 cm ve 30–60 cm olmak üzere iki derinlikten,
  • Tarla veya seralarda ise 0–30 cm’lik tek derinlikten,  en az 6 en fazla 20 değişik yerden alınmalıdır.

Toprak analizi için örnek alınacak yerler işaretlendikten sonra, eğer bu noktalarda ot bulunuyor ise toprak kaldırılmadan bu otlar temizlenir. Ve V” şeklinde çukurlar açılır. Çukurun yan duvarından  0–30 cm derinlikten 3-4 cm kalınlığında toprak dilimi alınır  . Bu topraklar temiz bir plastik kova içine konur. Sonra 30–60 cm derinlikten aynı şekilde toprak dilimi alınır. Bu topraklarda başka bir plastik kovaya konur. Belirlenen diğer noktalardan da örnekler alınır. Aynı derinliğe ait topraklar bir araya toplanır. İçinde bulunan  bitki artıkları ve taşlar temizlenir. Ve alınan toprak örnekleri iyi bir şekilde karıştırılarak homojen yapıda olması sağlanır.

Her karışımdan yaklaşık 1-2 kg toprak alınarak naylon torbalara konur. Bir kağıda çizelge-1  de verilen bilgileri içeren  etiket doldurularak  bir kopyası torbanın içine diğer bir kopyası ise torbanın ağzına bağlanır.

Toprak Analizi Formu
Toprak Analizi Formu

TOPRAK ÖRNEKLERİ NERELERDEN ALINMAZ

1) Dere, orman, su arkı , çit ve yollara yakın yerlerden,

2) Eskiden kireç, ticari gübre ve çiftlik gübresi yığılmış yerlerden,

3) Harman yerinden ve hayvan yatmış yerlerden,

4) Arazi veya tarlanın tümsek ve çukur kısımlarından,

5) Sap, kök ve yabancı otların yakıldığı yerlerden,

6) Su birikintisi olan yerler ile sel basmış yerlerden,

7) Fazla ağaçlık yerler ve ağaç diplerden,

8) Çakıllı ve fazla kumlu yerlerden,

9) Sırayla ekim yapılan yerlerde sıra üstlerinden,

10) Tuzluluğun net olarak  görüldüğü yerlerden,

11) Hafriyat veya arazi tesviyesi yapılan yerlerden toprak örneği alınmamalıdır.

Toprak Analizi Yapılan İller: Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde,  Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce