Niksar Ceviz Çeşidi

Niksar Ceviz Çeşidi: Niksar Cevizinin Özellikleri Nelerdir, Niksar Ceviz Fidanı Nasıl Yetiştirilir, Niksar Cevizinde Ağaç Başına Kaç Kg Meyve Alınır

Rekor Gelişim   ile ceviz yetiştiriciliğinde karşınıza çıkacak her türlü soruna çözüm bulabilirsiniz.

Ceviz ağacı  aslında toprak bakımından pek fazla seçici değildir.  Ama yumuşak ve organik maddece zengin toprağı sevdiğini söylemeden geçmeyelim. Gevşek, fazla su tutmayan , süzek, taban suyu seviyesi  3 m den yukarıda olmayan topraklar ceviz yetiştiriciliği için uygun olan topraklardır.  Rekor gelişim ile toprağınızda doğal yolla organik madde artışı sağlarsınız, toprak her daim nemini tutabilir bir düzeyde olur.

Ceviz ağacınız olması gerektiği gibi sürgün, fışkın  atmıyorsa,  ağaçlarınızda kuruma gözlemliyorsanız, kaliteli ceviz alamıyorsanız Rekor gelişim ile bu sorunlarınızı çözeceksiniz.

Rekor gelişim mineralini kullandığınızda ceviz ağaçlarınız hastalık ve zararlılara ,  düşük sıcaklık ve güneş yanıklığına karşı dayanıklı olur.

Ceviz ağacı kazık köklü bir ağaç çeşididir. İlk yıllarda fidanınızın kökleri henüz çok derine inmediği için gelişiminin iyi olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat kökler derine gitmek istedikçe ve kendisine yer bulamadıkça ,derine inmekte zorlandıkça rahat saçak atamayacak ve istediği şekilde beslenemeyecek. Dolayısı ile zamanla gelişim yavaşlayacak ve ceviz ağacınız kurumaya doğru yola çıkmış olacak. Rekor  Gelişim toprağınızın 2 yıl boyunca 1,5-2 m derine kadar yumuşak tavlı olmasını sağlar. Ceviz ağacınızın kök gelişiminin en iyi şekilde olmasını buna bağlı olarak da ağacın istenilen büyüklükte olmasını sağlar.

Niksar Cevizi son zamanlarda oldukça revaçta olan bir ceviz çeşididir. Özellikle son yıllarda  daha ciddi bir şekilde gözlenen düşük sıcaklıklar , ilkbahar geç donları   ceviz ağaçları henüz çiçek dönemindeyken zarar verdiği için  üreticilerin araziden iyi bir verim alamamasına,  dolayısıyla ceplerinin zarar görmesine sebep oldu.

Niksar Ceviz Çeşidi
Niksar Ceviz Çeşidi

İşte Niksar cevizinin atağa geçmesinin sebebi de burada yatıyor. Niksar cevizinin yapraklanma dönemi , diğer ceviz  çeşitlerine  göre biraz daha geç olduğu için ilkbahar geç donlarından etkilenmiyor.

Ayrıca Niksar bölgesinde sulama suyu kalitesinin yüksek olması , organik tarım için uygun olması, toprak yapısının kireçli olmaması, , ceviz yetiştiriciliği için uygun iklim koşullarına sahip olması Niksar cevizinin önemini daha da arttırmıştır.

Niksar çeşidi ceviz her yıl meyve verebilen aynı zamanda verim kalitesi de iyi olan bir ceviz çeşididir. Yaklaşık olarak 100-150 yıllık bir ömre sahiptir. Kültürel işlemlerin hepsi olması gerektiği gibi yapılırsa ağaç başına alınacak verim yaklaşık olarak  60 kg kadardır.

https://www.youtube.com/watch?v=tGRFMiSZ_3A&list=PLL76XxqX3ZwQYIiZ3Ud3RSra3Iz5OBBXc

Soğuklanma ihtiyacı 800-1800 saat arasında değişir.  -15 C den +38 C ye kadar dayanıklık gösterir.

Meyve kalitesi iyi olan Niksar cevizinin  yağ oranı da yaklaşık olarak %65 dir. Meyve şekli iri ve ovaldir.  Meyve kabuğu açık, parlak renkli ve ince kabukludur.