Ceviz Organik Gübre Uygulaması

Ceviz Organik Gübre Uygulaması: Ceviz Yetiştiriciliğinde Gübreleme Yöntemleri Nelerdir,  Ceviz Fidanlarında Organik Gübreleme Nasıl Yapılır,  Cevize Hangi Organik  Gübreler Verilir,  Ceviz Ağacı Gübrelemesinde Nelere Dikkat Edilmelidir, Ceviz Fidanında  Ne Zaman  Organik Gübreleme Yapılır, Ceviz Ağacı İçin Ne Kadar Organik Gübre Kullanılır

Ceviz fidanlarınız büyümüyor mu? Ceviz ağaçlarınızdan istediğiniz verimi alamıyor musunuz? Ağaçlarınız yeterince sürgün yapamıyor mu? Artık tüm bu  sorunlarınıza rekor gelişim ile çözüm buldunuz. Rekor gelişim bir gübre değildir. Doğal kayaçların belli karışım oranlarından oluşan tamamıyla organik bir toprak düzenleyicidir.

Toprağınızı ideal bir tarım toprağı nasıl olması gerekiyorsa o kıvama getirir. Toprağınızın 1,5-2 metre derinliğe kadar yumuşak, tavlı bir yapıda olmasını sağlar. Ceviz fidanlarınızın çok iyi gelişmesini, iyi derecede boy atmasını, sürgün oluşturması sağlar. Verdiğiniz gübrenin toprakta tamamıyla çözünmesini sağlar . Bu sayede hem  ceviz ağaçlarınızın atılan gübrenin  tamamından faydalanmasını sağlarken hem de toprakta birikme olmayacağından dolayı toprağınızda kireçlenme ve ph yükselmesi gibi sorunlarla karşılaşmanızı önler.

Rekor gelişim toprakta etkisini göstermeye başladığı andan itibaren ağaçlarınızdaki ve toprağınızdaki değişime inanamayacaksınız.

Ceviz yetiştiriciliğinde organik gübre uygulayacağımız zaman dikkat edeceğimiz noktalar ceviz fidanlarının yetiştirileceği toprağın yapısı ve yetiştiricilik yapılan bölgenin iklim şartlarıdır. Bu açıdan bakıldığında  ceviz  gübrelemesinde çiftlik gübrelerinin en ideal uygulanma dönemleri ilkbahar ve sonbahar mevsimleridir.

Ceviz bahçesine uygulanacak olan organik gübrenin toprağa iyice karıştırılması gerekir ki gübre değerinden kayıp yaşanmasın.

Organik gübrenin toprak altına gömüleceği derinlik toprak yapısına bağlı olarak değişmektedir. Genel bir ifade ile çiftlik gübreleri eğer toprak yapısı kumlu ise yüzeye serildikten sonra sürümle derine, çok sert yapılı killi topraklarda ise yüzeye serilip hafifçe yüzlek olarak karıştırılır.

Ceviz fidanları dikildiğinde toprakta  bitki  besin maddesini  bulabilmesi için organik gübrelerin ayrışma süreleri göz önünde tutularak toprağa verilmesi gerekir.

Ceviz yetiştiriciliği yapılan bölgenin iklimine göre  gübre verme zamanı değişiklik göstermektedir. Organik gübreler eğer cevizler , sıcak ve nemli iklim şartlarında yetiştiriliyorsa  fidan dikiminden yaklaşık  4-6 hafta önce,   serin bölgelerde yetiştirliyor  ise bir kaç ay önceden  toprağa uygulanmalıdır.

Ceviz bahçesinde toprağa verilecek  organik gübre miktarının belirlenmesinde toprağın yapısı, organik madde miktarı, iklim faktörleri ve yetiştirilecek ceviz çeşidi etkili olmaktadır.

Ceviz yetiştiriciliğinde toprağa verilecek olan organik gübreler  toprağın yapısına bir takım özellikler kazandırır. Toprağa uygulanan organik gübreler, topraklara sağladıkları organik maddeler ile  cevizin yetiştirildiği toprakların geçirgenlik değerlerini ve su tutma kapasitelerini arttırır. Ceviz fidanlarının gelişimi için daha sağlıklı bir toprak yapısı oluşturulmuş olur.

Organik gübrelerle yapılan gübrelemelerde az ve sık olarak yapılan gübreleme uygulamalarının, çok miktarlarda ve uzun zaman aralıklarında yapılan gübreleme programlarından daha etkili olduğu çeşitli kaynaklarca ortaya konmuştur.

Tarımda kullanılan organik gübreler çok çeşitlilik arz etmektedir. Ceviz yetiştiriciliğinde organik gübre uygulaması yaparken dikkat edeceğimiz noktalar şunlardır:

  • Uygulanacak olan organik gübrelerden maksimum faydanın sağlanabilmesi için C/N oranının 1/20 den küçük olmasına dikkat etmelidir.
  • Uygulanacak olan organik gübrelerin özellikle de çiftlik gübrelerinin iyi yanmış olmaları gerekir.
  • Uygulama öncesi toprakta bulunan bitki besin maddelerinin miktarlarının bilinmesi gerekir.
  • Organik gübrelerin uygulanmasından önce eğer toprakta bekletilecekse ortam şartlarından en az derecede etkilenecek şekilde depolanmaları sağlanmalıdır.
  • Organik gübrelerden meydana gelebilecek besin maddesi kayıplarını asgaride tutabilmek amacıyla ceviz yetiştiriciliği yapılan araziye uygulanan gübre açıkta bırakılmamalı, tarlaya getirilen gübre tarlaya uygulanır uygulanmaz pulluk ile toprak altına getirilmelidir.

  • İyi olgunlaşmamış organik gübreler tarlaya uygulandıklarında ceviz fidanlarına faydadan çok zarar verebilirler, çünkü çürüme toprakta devam ederken oluşan bakteriler topraktaki besin maddelerini kullanırlar.
  • Yeşil gübrelemede yeşil gübre bitkisinin sürülerek toprağın altına getirileceği zaman çok iyi ayarlanmalıdır. Eğer bitki gömüldükten ceviz fidanı dikimi yapılacaksa, gömülen bitkiye çürümesi için yeterli zaman bırakılmalıdır.
  • Uygulanacak olan organik gübrelerin sadece bir besin maddesi sağlamadığını, aynı zamanda toprak yapısını olumlu olarak etkileyen bir materyal olduğu unutulmamalı ve uygulamalarda bu özelliğe dikkat edilmelidir.