Cevizde Yaprak Biti ( ZENK )

Cevizde Yaprak Biti ( ZENK ): Cevizde Yaprak Biti Neden Olur, Ceviz Ağacınızdaki Yaprak Biti İle Nasıl Mücadele Edersiniz, Cevizde Yaprak Biti Nedir, Ceviz Hastalıkları İle Nasıl Mücadele Edilir, Ceviz Ağacı Hastalık Ve Zararlıları Nelerdir

Cevizde yaprak biti , ceviz yetiştiriciliği yapan üreticilerimiz için büyük bir sorun teşkil etmektedir. Çünkü bu zararlı ceviz ağacınızın gelişimini olumsuz yönde etkiler, verim kaybı yaşamakla beraber elde ettiğiniz ceviz meyveleriniz de kalitesiz, piyasa değeri düşük ürünler olmasına sebep olur. Bu soruna Rekor Gelişim ile son verebilirsiniz. Zirai ilaç kullanmadan, tamamen doğal bir ürünle ceviz ağacınızda yaprak biti oluşumuna sebep olan etkeni ortadan kaldırabilirsiniz.

Yaprak bitleri yaklaşık olarak 1,5-3 mm boyunda, yeşilimsi sarı renkli  küçük böceklerdir.  Armut şeklindedirler. Yumurtaları ise siyah renkte ve parlaktır.  Yumurtalarının boyutları 0,5 mm kadardır.

Kış mevsimini ceviz ağaçlarının sürgün ve dalları üzerinde bırakmış oldukları yumurta döneminde geçirirler. Bazı yaprak bitleri ceviz yaprağının üst yüzeyinde ana damar boyunca sıralı bulunur. Bazı yaprak bitleri de  ceviz yaprağının alt yüzeyinde  bulunur. Ceviz yaprak bitleri koloni halinde yaşarlar.

İlkbaharda yumurtadan çıkan  bireylerin tamamı dişidir ve yaz boyunca döllemsiz yani doğurarak çoğalırlar. Bir yıl içerisinde  çok sayıda döl verirler.

Ceviz yaprak biti, ceviz ağaçlarının yaprak sürgünlerinde, genç yapraklarında ve taze sürgünlerinde beslenirler. Bitki öz suyunu emerler. Bunun sonucunda sürgünlerde kısalma, yapraklarda kıvrılma ve kırmızı leke oluşması  görülür.

Eğer yaprak biti sayısı çok fazla ise, bu zararlılar  ceviz ağacından daha fazla besin sömüreceği için ceviz meyvelerinin küçük kalmasına sebep olurlar. Dolayısıyla hem verim hem de kalite olumsuz  yönde etkilenir.

Aynı zamanda ceviz yaprak biti, beslenirken  tatlımsı, reçinemsi  bir sıvı salgılar. Bu salgı ceviz meyvesi ve ceviz yaprakları üzerinde  fumajin  yani kara ballık oluşumuna sebep olur. Bu salgı ceviz meyvesi üzerinde meydana geliyorsa meyvenin kalitesini olumsuz yönde etkiler, ceviz yaprağı üstünde meydana geliyorsa  ceviz yapraklarının fotosentez yapmasını zorlaştırır.

Fumajin; bazı böceklerin bitkilerde beslenirken, salgıladıkları tatlımsı maddenin üzerinde, fungal yapıların gelişmesiyle oluşan yapıdır. Kara lekeler şeklinde görülür. Bu yüzden kara ballık’ da denir.

Yaprak biti, ceviz ağacı haricinde elma, armut, şeftali, kayısı, badem, erik, vişne, zerdali gibi meyvelerde de görülür.

Önlem almak açısından yapacağınız gözlem son derece önemlidir. Ceviz ağacınızın dibindeki  veya çevresindeki  otların yaprak ve sürgünlerinin bit oluşumu bakımından takibi yapılmalıdır.

Yaprak biti ile mücadele edebilmek için   ceviz bahçesinin içerisindeki yabancı otlar yok edilmeli ve de toprak sürümüne son derece özen gösterilmelidir.  Ayrıca ceviz yetiştiriciliği yapılan arazi yakınında yaprak bitine karşı hassas bitkiler de yetiştirilmemelidir.

Ceviz ağaçları  kışın ve ilkbahar başlangıcında  kontrol edilmelidirler, eğer yumurta görülürse budama yapılarak populasyon düşürülmelidir. Ceviz bahçesinde çok sık dikim yapılmamalı, ayrıca aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Budama sağlıklı bir şekilde yapılarak bahçede iyi bir hava sirkülasyonu sağlanmalıdır.

İlaçlama gerektiren durumlarda koloni sayısının yoğunluğuna göre ilaçlama zamanı belirlenir.

Örneğin yeşil  yaprak bitleri  için konuşursak  en uygun ilaçlama zamanı ,   ceviz ağaçlarının yapraklı olduğu dönemde 100 sürgünde 15 bulaşık görüldüğü zamandır.

Gri yaprak biti ve kırmızı yaprak bitine karşı ilaçlama yaparken  ceviz ağaçlarının yapraklı olduğu dönem değil   pembe tomurcuk  ya da çiçek taç yapraklarının görüldüğü dönemde ilaçlama yapılır.   Gri yaprak biti 100 sürgünde 1 koloni,  kırmızı yaprak biti 100 sürgünde 5 koloni görüldüğü takdirde hemen ilaçlama yapılmalıdır.